Жванецька ТГ
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ситуація по сказу на Кам’янеччині.

Дата: 17.12.2018 12:13
Кількість переглядів: 764

Ситуація по сказу на Камянеччині

 

   З 14 по 28 вересня на території Хмельницької області, в тому числі і Кам’янець-Подільського району, були проведені заходи із пероральної вакцинації диких м’ясоїдних проти сказу шляхом скидання вакцини з літаків. Місто Кам’янець-Подільський та Кам’янець-Подільський район розташовані в межах території НПП «Подільські товтри», де полювання заборонено, а природне розташування території парку  сприяє збільшенню популяції червоної лисиці, яка є основним природнім резервуаром сказу.  Протягом останніх років в районні зареєстровано: 2011 р. - 6 неблагополучних пунктів по сказу, в 2012 – 9; в 2013 р -7; в 2014 р - 3; 2015 р - 3; 2016 р -4; 2017 р- 1; та в 2018 р -9 неблагополучних пунктів щодо сказу домашніх та диких тварин. В місті останній випадок сказу зареєстрований в 2016 році в декоративного щура.

   З метою контролю якості пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин, на підставі дозволу Департаменту агропромислового розвитку екології та природніх ресурсів Хмельницької обласної державної адміністрації «На проведення заходів з регулювання чисельності червоної лисиці» в межах наданих у користування мисливських угідь в господарській зоні НПП «Подільські товтри» Кам’янець-Подільського районну групами мисливців під керівництвом та особистим контролем штатних єгерів проводиться відстріл червоної лисиці. Патматеріал направляється в Хмельницьку регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби для проведення дослідження на сказ. Так, наприклад від 50 голів відстріляних лисиць при лабораторному досліджені в 14 голів встановлено захворювання на сказ, що складає 28 % від загальної кількості.

   Отже, епізоотична ситуація щодо сказу тварин в Кам’янець-Подільському районні залишається напруженою, але контрольованою.

Дежпродспоживслужба вкотре застерігає!  Щоб уберегтись від зараження сказом уникайте контакту з дикими та безпритульними тваринами, обовязково та своєчасно проводьте щеплення проти сказу  домашнім тваринам, дотримуйтесь правил  утримання домашніх тварин. У разі покусу твариною обовязково звертайтесь за допомогою у відповідні служби.

 

Начальник Кам’янець-Подільського

міськрайонного управління Головного

управління Держпродспоживслужби

в Хмельницькій області                                                           А. Лавський

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь