Жванецька ТГ
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вимагаємо чесності та справедливості!

Дата: 23.02.2019 18:10
Кількість переглядів: 782

“А хто ми є на своїй землі, господарі чи батраки, яких ніхто не поважає? А чи будемо ми терпіти брехню та обман від тих, хто у гонитві за надприбутками легко переступає усі межі людяності та сорому?” – саме такі питання змусили діяти власників паїв села Гаврилівці, які зажадали провести зустріч зі старшим менеджером агрохолдингу «Енселко Агро» Яровою Марією Володимирівною 23-го лютого.

Доречно пригадати ким є сама пані Ярова, адже вона не лише підприємець, а ще і депутат сільської ради, який повинен діяти в інтересах своїх виборців. То чим ця паня керувалась, коли рвалась у сільську раду? Інтересами своїх виборців, чи власними, меркантильними? Кожен з нас повинен сам дати відповідь на це питання та зробити обдуманий вибір на наступних виборах депутатів сільської ради. Чому так, давайте розберемось.

Ситуація склалась у селі Гаврилівці вкрай напруженою, адже для багатьох людей дохід від паю складає значну статтю доходів. А відсутність договорів на руках у пайовиків, заплутана та низька орендна плата викликали цілу хвилю невдоволення людей. Ось такий маленький факт: пайовики, які заключили договори оренди на п’ять років, отримують удвічі менше як ті, хто заключив договір на десять років. А чи є в цьому справедливість? Аж ніяк! А що сказати про те, що чимало договорів, які були підписані ще у 2012 році, були зареєстровані лише у 2017 році, куди пішли податки за п’ять років, звісно у кишеню недобропорядних аграріїв. Мало того, що вищезгаданий агрохолдинг не тільки безсовісно обманює своїх пайовиків, ба навіть більше, «Енселко Агро» не гребує землями, на які навіть ногою ступити не має права, мова йде про ґрунтові дороги та неуспадковані паї (нижче на фото видно один з прикладів, як агрохолдинг зорав придорожню територію разом з частиною дороги звузивши її удвоє). Звісно, що дуже зручно використовувати чужу землю для збагачення не заплативши ні оренду власнику, ні податок державі, а відтак обікравши кожного мешканця громади, бо ці гроші мали б піти на її розвиток.

Тому до такої серйозної розмови були запрошені представники місцевої влади, ті, хто може кваліфіковано надати допомогу пайовикам у цій ситуації та кому пані Ярова не зможе навішати на вуха свою брехню. Ними стали сільський голова Криворучко Тетяна Володимирівна, в.о. начальника земельного відділу Жванецької сільської ради Туховська Тетяна Ігорівна, депутати сільської ради Фугело Мілінтіна Іванівна, Корнєєва Людмила Михайлівна та Андрушко Марина Станіславівна. Керівництво громади завжди намагається вирішувати проблеми мешканців, тому залишити без уваги цю зустріч звісно не могли та були радо зустріті людьми. З розмови стало відомо зокрема і те, що сільська рада, яка в цьому році отримала землі за межами населених пунктів, здійснила ряд кроків для проведення інвентаризації земель, та ось компанія «Енселко Агро» вперто ігнорує офіційні запити та саботує звірку орендованих земель.

Що ж приховує керівництво цієї компанії? Звичайно чималі нелегальні прибутки, адже компанія обробляє за приблизними підрахунками 1833 гектари земель сільськогосподарського призначення. Чому місцеві сільгоспвиробники більш лояльні до своїх пайовиків, чи не тому, що живуть поруч та кожен день дивляться в очі людям, які їм довірили свою власність.

Тож давайте порівняємо в кількох показниках діяльність «Енселко» і, наприклад, «Нібулону» з села Сокіл. ТОВ СП «Нібулон» підняв до 12% сплату ПДФО за пай при 7% від «Енселко», та ще незрозуміло чи цих 7% взагалі реальні. Далі, виконання соціальних договорів ніколи не викликали питань до «Нібулону», згадаймо наприклад оперативну розчистку снігу, яка була здійснена навіть на значно більшій території ніж це було домовлено. А ось «Енселко» тут уже каламутить воду, ігнорує співпрацю як з сільською радою, так і з депутатами. По факту пані Ярова сама собі видумує, що куди придбати чи зробити. На противагу цьому розгляньмо ситуацію, що склалась у селі Сокіл. Можливо ще не всі знають, але з нового року запрацювали нові тарифи на електроенергію, які зросли у чотири рази та непідйомним вантажем лягли на плечі жителів села, мова про електроенергію, яку споживають насоси системи водопостачання. Саме ТОВ «Нібулон» на чолі з Кучмарем Андрієм Віталійовичем добровільно взяв цей тягар на себе, адже щиро піклується про односельчан. Чи щось подібне робило «Енселко», однозначно ні. Андрій Віталійович теж є депутатом сільської ради та своїми вчинками слугує прикладом до наслідування. Ми в жодному разі не агітуємо людей за ту чи іншу компанію, це персональний вибір кожного, але тут ми маємо гарне порівняння дій двох агрокомпаній та двох депутатів в межах одного ОТГ.

«Енселко Агро», наче ті “гастролери”, просто наживаються за чужий рахунок та навіть плюють на чиєсь здоров’я, згадаймо хоча б те, як минулого літа через використання невідомих хімікатів масово гинули бджоли. Невже та гидота не потрапляє у ґрунтові води, а потім ми самі її п’ємо та дивуємось росту захворювань. Чи не тому минулого літа мешканці села Гаврилівці масово звертались до лікарів з алергіями та загостреннями хронічних хвороб?

Ось таке ставлення не могло не спровокувати справедливе обурення людей. За підтримки сільського голови люди висунули ультиматум пані Яровій з вимогою протягом двох тижнів усунути усі недоліки та повернути діяльність підприємства у правове поле. Якщо вимога не буде виконана то компанія «Енселко Агро» може навіть не потикати більше носа у село Гаврилівці, люди готові дати відсіч, а керівництво громади завжди їх підтримає.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь