Жванецька ТГ
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

За втручання Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури у державну власність буде повернуто земельну ділянку в межах прибережної захисної смуги Дністровського водосховища

Дата: 20.03.2019 19:49
Кількість переглядів: 754

Органами прокуратури приділяється особлива увага законності використання земель державної та комунальної власності, в тому числі земель водного фонду.

За позовом Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури в інтересах держави судом визнано незаконним та скасовано рішення Гринчуцької сільської ради, визнано недійсним свідоцтво про право власності на земельну ділянку,  а також зобов’язано повернути в державну власність земельну ділянки, площею 0,12 га, надану для ведення садівництва, яка розташована в межах прибережної захисної смуги Дністровського водосховища та відноситься до земель водного фонду.

Встановлено, що у 2016 році Гринчуцькою сільською радою незаконно передано у приватну власність місцевому жителю земельну ділянку, для ведення садівництва, яка розташована на землях водного фонду в межах прибережної захисної смуги Дністровського водосховища.

Проте, згідно вимог ст.ст. 85, 88 Водного кодексу України, ст.ст. 60, 61, 84 Земельного кодексу України надання земель прибережної захисної смуги уздовж Дністровського водосховища у приватну власність, в тому числі для ведення садівництва заборонено. 

Також, встановлено, що вказана земельна ділянка розташована в межах населеного пункту Кам’янець-Подільського району.

Таким чином, спірна земельна ділянка передана в приватну власність в порушення вимог ст.60 Земельного кодексу України та ст.ст.85,88 Водного кодексу України, оскільки надання земель прибережної захисної смуги у приватну власність законодавством не передбачено.

Окрім того, враховуючи те, що спірна земельна ділянка, площею 0,12 га знаходиться в межах прибережної захисної смуги Дністровського водосховища та відноситься до категорії земель водного фонду, надання її для ведення садівництва, без зміни у встановленому законом порядку її цільового призначення, є порушенням вимог земельного законодавства.

Враховуючи викладене, рішення Гринчуцької сільської ради суперечать вимогам законодавства, порушують цивільні права та інтереси, що згідно зі ст.21 ЦК України, ст.152 ЗК України, що є підставою для визнання їх незаконними та скасування у судовому порядку.

Рішенням Кам’янець-Подільського міськрайонного суду позов місцевої прокуратури задоволено в повному обсязі, визнано незаконним та скасовано рішення органу місцевого самоврядування, визнано недійсним свідоцтво про право власності та зобов’язано повернути земельну ділянку в комунальну власність.

 

Кам’янець-Подільська місцева прокуратура


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь