Жванецька ТГ
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Новини податкового законодавства та законодавства щодо єдиного соціального внеску»

Дата: 21.05.2020 22:57
Кількість переглядів: 610

 

 

         «Новини податкового законодавства та законодавства щодо єдиного соціального внеску»

«Новини податкового законодавства та законодавства щодо єдиного соціального внеску»

 

 

До уваги платників!

 

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що Законом України від 30 березня 2020 року № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», який набрав чинності 02 квітня 2020 року, зокрема, п. 521 підрозділ 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі — ПКУ) викладено у новій редакції.

Так, відповідно до п. 521 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 01 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуються, крім санкцій за:

? порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;

? відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

? порушення вимог законодавства в частині:

? обліку, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

? цільового використання пального, спирту етилового платниками податків;

? обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

? здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального;

? здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку;

? порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Протягом періоду з 01 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

 

 

Податкові пільги для бізнесу подовжено до закінчення карантину

 

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що Верховною радою України прийнято законопроект № 3329-д, яким передбачено подальшу підтримку платників податків під час дії карантинних обмежень для боротьби з СOVID-19.

Так, зокрема, внесено зміни до п. 52–1 та 52–2 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі — ПКУ), якими продовжено термін незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, ненарахування пені, та мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

Крім цього, внесено зміни до п. 52–8 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, відповідно до якого тимчасово, на період до 30 червня 2020 року (включно), зупиняється перебіг строків, встановлених:

- статтею 56 ПКУ (в частині процедури адміністративного оскарження), щодо скарг платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або з від’ємного значення з податку на додану вартість), що надійшли (надійдуть) до 30 червня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року;

- статтями 52–53 ПКУ щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі;

- статтями 73 та 78 ПКУ щодо надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів (крім запитів контролюючих органів щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або з від’ємного значення з податку на додану вартість), що надійшли (надійдуть) платникам податків до 30 червня 2020 року.

З 1 липня 2020 року перебіг строків, які зупинялися відповідно до цього пункту, продовжується з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Також внесено зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якими продовжено звільнення від сплати ЄСВ за себе ФОП та особами, які провадять незалежну професійну діяльність на період з 01 по 31 травня 2020 року.

 

 

Деклараційна кампанія 2020 року триває

 

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області нагадує, що з початку поточного року триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2019 року.

Відповідно до норм Податкового кодексу України (далі — ПКУ) громадяни, які подають податкові декларації про майновий стан і доходи (далі — Декларація) розподіляються на дві категорії:

? особи, які зобов’язані подати річну Декларацію,

та

? особи, які мають право подати Декларацію з метою отримання податкової знижки.

Фізична особа — платник податків може обрати зручний для себе спосіб подання Декларації та подати її до податкового органу за місцем своєї податкової адреси (місцем проживання) в один із таких способів:

? особисто або уповноваженою на це особою;

? надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

? засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Граничний термін подання Декларації за звітний 2019 рік для громадян, які зобов’язані подати річну Декларацію, — до 01 липня 2020 року.

У разі надсилання Декларації поштою платник податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової Декларації, а при поданні податкової Декларації в електронній формі — не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

При направленні Декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті» (cabinet.tax.gov.ua), який передбачає часткове автоматичне заповнення Декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Звертаємо увагу, що обов’язок подання Декларації у платників податків виникає при отриманні:

? доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи).

До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено ПДФО та військовий збір тощо;

? доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування.

До таких доходів відноситься, зокрема дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника ПДФО, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 01 січня звітного податкового року, а також інвестиційні доходи;

? іноземного доходу;

? доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції у разі, якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 га;

? в інших передбачених ПКУ випадках.

Крім того, фізичні особи — платники ПДФО мають право відповідно до ст. 166 ПКУ задекларувати право на податкову знижку шляхом подання Декларації по 31 грудня 2020 року (включно).

Звертаємо увагу, що граничний строк сплати податкових зобов’язань, визначених у Декларації у 2020 році відповідно до Закону України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» перенесено до 01 жовтня 2020 року.

Фізична особа — платник ПДФО), яка зобов’язана подати Декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, сплачує їх за кодами бюджетної класифікації:

«11010500» — «ПДФО, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;
«11011001» — «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

Платники ПДФО — фізичні особи, які відповідно до розділу IV Податкового кодексу України зобов’язані сплатити ПДФО, але звільнені від подання Декларації (у разі нотаріального посвідчення договорів та/або у разі видачі свідоцтв про право на спадщину тощо) сплачують платежі за кодами :

«11010501» — «ПДФО, що сплачується фізичними особами, які не підлягають обов’язковому декларуванню»;

«11011000» — «військовий збір».

Інформація про реквізити банківських рахунків для сплати податків відповідно до адміністративно-територіального устрою України оприлюднена на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці «Бюджетні рахунки» (tax.gov.ua/byudjetni-rahunki).

 

 

РРО: новації 2020 року

 

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області нагадує, що Закон України від 17 березня 2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» вніс зміни, зокрема, до законів України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг“ та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».

Так, до 01 серпня 2020 року перенесено запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО), як альтернативу класичним РРО.

Також до 01 квітня 2021 року продовжено можливість не застосовувати РРО та/або програмні РРО фізичними особами — підприємцями (далі — ФОП) — «єдинниками» другої, третьої та четвертої групи незалежно від обраного виду діяльності, якщо обсяг доходу у них протягом календарного року не перевищує 1 мільйон гривень.

Незалежно від обсягу доходу зазначеними «єдинниками» обов’язково застосовуються РРО та/або програмні РРО, якщо вони здійснюють:

? реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

? реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення.

З 01 січня до 01 квітня 2021 року розширюється перелік видів діяльності, під час здійснення яких ФОП — «єдинники» другої, третьої та четвертої групи зобов’язані використовувати РРО та/або програмні РРО незалежно від обсягу доходу.

До них належать:

? реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

? продаж лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

? продаж товарів та надання послуг через мережу Інтернет;

? реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів і каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

? роздрібна торгівлю вживаними товарами у магазинах;

? діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування;

? діяльність туристичних агентств та операторів;

? діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення;

? реалізація текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до затвердженого переліку.

Таким чином, до 01 квітня 2021 року відтерміновано обов’язкове запровадження РРО та/або програмних РРО для усіх «єдинників» другої, третьої та четвертої групи незалежно від видів діяльності та обсягу доходу.

Нагадуємо, що ФОПи — «єдинники» першої групи РРО та/або програмні РРО не застосовують.

 

Про інформаційні листи

 

ДПС України розпочато серію публікацій інформаційних листів. Теми для роз’яснення визначаються, спираючись на адміністративну практику, а також запити, які надходять від платників, а саме:

Інформаційний лист № 1. ДПС відповідає на запити платників податків.

Інформаційний лист № 2. Податкові рішення на користь платників.

Інформаційний лист № 3. Все про програмні РРО.

Інформаційний лист № 4. Багатостороння конвенція MLI — наслідки для українських платників податків.

Інформаційний лист № 5. Реєстрація ПН/РК. Що робити, якщо реєстрацію ПН/РК зупинено?

Інформаційний лист № 6. Земельний податок. Які нюанси треба знати?

Інформаційний лист № 7. Карантинні нововведення для бізнесу. Які нюанси треба знати?

Інформаційний лист № 8. Карантинні нововведення для бізнесу. Частина І. Податок на прибуток, обіг підакцизних товарів, ПДВ.

Інформаційний лист № 9. Карантинні нововведення для бізнесу. Частина 2. Податок на доходи фізичних осіб, місцеві податки, ЄСВ, адміністрування.

Інформаційний лист № 10. Карантинні нововведення для бізнесу. Частина 3. Практичні особливості застосування звільнення від ПДВ.

Інформаційні листи розміщені на головній сторінці вебпорталу ДПС України у банері «Інформаційні листи» за посиланням https://tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/

 

Нагадуємо : з 2 квітня – нові ліміти доходів для «єдинників» І-ІІІ груп

 

Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє платникам податків — суб’єктам малого підприємництва про нові ліміти доходів на спрощеній системі оподаткування.

Відповідно до Закону України від 30.03.2020 №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням корона вірусної хвороби (COVID-19), яким внесено зміни до п.291.4 ПКУ, з 02 квітня 2020 року почали діяти нові розміри граничних сум доходів для I — III єдиного податку.

• для І групи ЄП — 1 млн грн замість 300 тис. грн;

• для фізосіб- «єдинників» ІІ групи — 5 млн грн замість 1,5 млн грн;

• для фізосіб-«єдинників» та юрособ-«єдинників» ІІІ групи — 7 млн грн замість 5 млн гривень.

Також цим же Законом передбачено внесення змін до Закону № 129 щодо виключення норми збільшення доходу для ІІ групи з 1,5 млн до 2,5 млн гривень.

 

Затверджено Порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків, зборів, ЄСВ

 

Кабінет Міністрів України 29 квітня 2020 року затвердив Порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та виконання норм ст. 351 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) центральними органами виконавчої влади.

Єдиний рахунок впроваджується з 01 січня 2021 року. Він відкривається на ім’я Державної податкової служби України у Казначействі. Платник податків за його бажанням може використовувати такий рахунок для сплати платежів. Для цього він повинен подати повідомлення про використання єдиного рахунку в електронній формі через Електронний кабінет у порядку, встановленому ст. 421 ПКУ.

Платник податків має право повідомити про використання або відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року.

Через єдиний рахунок можна буде сплатити всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов’язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень.

Єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.

Інформація розміщена на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/417453.html

Сектор забезпечення роботи Кам'янець-Подільського управління ГУ ДПС у Хмельницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь