Жванецька ТГ
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДЕРЖАВНА ЕКОЛОГІЧНА ІНСПЕКЦІЯ В ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ: ПРО ПОСИЛЕННЯ КОНТРОЛЮ У СФЕРІ ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ

Дата: 20.02.2021 18:35
Кількість переглядів: 849

   

  Погіршення санітарного стану територій громад району – вагома та актуальна проблема сьогодення. Особливо обурює забруднення придорожніх смуг, лісів, полів, берегів закритих водойм та річок, інших земельних ділянок громади. Із настанням весняного періоду, коли тануть сніги, навкруги появляються безліч місць, засмічених відходами. Не завжди можна встановити хто саме є винним у вказаних порушеннях. Тому Державна екологічна інспекція в Хмельницькій області на виконання Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» інформує про порядок поводження з безхазяйними відходами.

     Згідно статті 9 Закону України суб’єктами права власності на відходи є громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи та організації усіх форм власності, територіальні громади, Автономна республіка Крим і держава. Територіальні громади є власниками відходів, що утворюються на об’єктах комунальної власності чи знаходяться на їх території і не мають власника або власник яких невідомий (безхазяйні відходи).       Держава є власником відходів, що утворюються на об’єктах державної власності чи знаходяться на території України і не мають власника або власник яких невідомий (крім відходів, зазначених в частині другій цієї статті), а також в інших випадках, передбачених законом. Від імені держави управління відходами, що є державною власністю, здійснюється Кабінетом Міністрів України відповідно до закону. Суб’єкти права власності володіють, користуються і розпоряджаються відходами в межах, визначених законом.

  Разом з тим, згідно статті 12 Закону, відходи, щодо яких не встановлено власника або власник яких невідомий, вважаються безхазяйними.

  З метою запобігання або зменшення обсягів утворення відходів виявлені безхазяйні відходи беруться на облік.

  Порядок виявлення та обліку безхазяйних відходів затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.1998 № 1217.

 Відходи щодо яких встановлено власника, беруться на облік відповідно до вимог цього Закону.

  Власники або користувачі земельних ділянок, на яких виявлено безхазяйні відходи, зобов’язані у п’ятиденний строк повідомити про них місцеві органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Підставами для визначення відходів безхазяйними та їх обліку можуть бути:

  • повідомлення власників або землекористувачів земельних ділянок, на яких виявлені безхазяйні відходи;
  • звернення (повідомлення) громадян, підприємств, установ та організацій, засобів масової інформації;
  • результати інспекційних перевірок центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику  із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, державної санітарно-епідеміологічної служби, органів місцевого самоврядування. У разі отримання звернення (повідомлення) Рада міністрів Автономної республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації, а також органи місцевого самоврядування зобов’язані визначити кількість, склад, властивості, вартість відходів, рівень їх небезпеки для навколишнього природного середовища і здоров’я людини та вжити заходів для визначення власника відходів. У разі потреби для визначення власника безхазяйних відходів та їх оцінки можуть залучатися  правоохоронні органи, відповідні спеціалісти і  експерти.

    Тому, відповідно до статей 20 та 21 Закону України «Про відходи», враховуючи повноваження місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, доводимо до суб’єктів господарювання та фізичних осіб на території району щодо вимог поводження з безхазяйними відходами та посилення контролю за виявленням та ліквідацією несанкціонованих місць утворення відходів з дотриманням вимог Закону України «Про відходи».

    У разі виявлення фактів щодо не вжиття заходів, приховування інформації, надання недостовірної інформації по ліквідації, виявленню безхазяйних відходів винні особи будуть притягнуті до відповідальності за порушення природоохоронного законодавства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь