Жванецька ТГ
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кам’янець-Подільська окружна прокуратура звернулась до суду з позовом про стягнення шкоди заподіяної незаконною порубкою дерев

Дата: 25.01.2022 16:22
Кількість переглядів: 267

Фото без описуОрганами прокуратури Кам'янеччини приділяється особлива увага охороні навколишнього природного середовища, в тому числі питанням відшкодування шкоди у цій сфері.

Встановлено, що вироком Кам’янець-Подільського міськрайонного суду від 21.10.2021 місцевого жителя визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 246 КК України та призначено покарання у виді 3 років обмеження волі, на підставі ст. 75 КК України  звільнено від відбування покарання з випробуванням, встановлено іспитовий строк два роки.

Згідно вказаного вироку, який 23.11.2021 набрав законної сили, в липні 2021 року засуджений, перебуваючи у лісовому масиві неподалік с. Нововолодимирівка Кам`янець-Подільського району на майстерській дільниці 1, квартал 16 КП «Надра Кам`янеччини», який відноситься до національного природного парку «Подільські Товтри» і є територією природно-заповідного фонду, в порушення ст.ст. 424676869 Лісового кодексу України, ст. ст. 512 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст.ст. 3, 10 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», порушуючи встановлений порядок охорони, раціонального використання та відтворення лісу, незаконно, без спеціального дозволу (лісорубного квитка, ордера), діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою заздалегідь заготовлених бензопил, шляхом повного відокремлення стовбура від кореня у спосіб спилювання, здійснив незаконну порубку до ступеня припинення росту 40 дерев, породи «Акація» та «Клен».

Своїми умисним діями засуджений наніс шкоду навколишньому природному середовищу на суму 139 тис. грн.

Разом з цим, у ході досудового розслідування та під час судового розгляду зазначеного кримінального провадження, завдану шкоду внаслідок незаконної порубки дерев відповідач не відшкодував.

Відповідно до ст. 1 Лісового кодексу України ліси України є її національним багатством. Усі ліси на території України, незалежно від форми власності становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави.

Основним завданням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, згідно ст.ст. 1, 5 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», є збереження природних ресурсів, у тому числі лісів.

Відповідно до ч. 1 ст. 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»  шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

За приписами ч.ч. 1,2 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

В межах реалізації представницьких повноважень Кам’янець-Подільською окружною прокуратурою пред’явлено позов про відшкодування шкоди завданої навколишньому природному середовищу незаконною порубкою дерев на суму 139 тис. грн, який на даний час перебуває на розгляді у Кам’янець-Подільському міськрайонному суді.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь