Жванецька ТГ
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика керованих дитячих інфекцій (кір, краснуха та епідемічний паротит)

Дата: 19.09.2023 10:05
Кількість переглядів: 82

Фото без опису

Кір, краснуха та епідемічний паротит - це дитячі інфекційні захворювання, які відносяться до так званих «керованих» інфекцій, завдяки тому, що ми можемо впливати на їх поширення за допомогою засобів імунопрофілактики, штучно створюючи імунітет від вищезазначених хвороб, як особистий так і колективний.

Хворіють переважно діти, але досить часто й дорослі. Хочу зауважити, що дорослі хворіють та переносять хворобу набагато складніше, наслідки хвороби можуть бути непередбачувані.

Збудниками цих захворювань являються віруси. Всі вони поширюються повітряно-крапельним шляхом, хоча не виключений й контактно-побутовий шлях передачі. Кір, паротит та краснуха - антропонози, тому джерелом захворювання є хвора людина, яка виділяє патогенні віруси у зовнішнє середовище. Сприятливість організму до цих інфекцій є досить високою.

Кожне з вищезазначених захворювань небезпечне своїми ускладненнями. Так, важким ускладненням кору є енцефаліт, який може призвести до летальних наслідків, а при одужанні - до досить важких неврологічних наслідків. Епідемічний паротит, особливо при захворюванні хлопчиків в підлітковому віці, може закінчитись безпліддям. Краснуха, в періоді вагітності, викликає СВК (синдром вродженої краснухи), наслідком якого можуть стати різні вроджені вади розвитку такі, як очні аномалії, порушення слуху та вроджені вади серця у немовлят. Але всі перелічені та інші ускладнення, а також важкий перебіг захворювань зустрічаються у не вакцинованих. Тому,основним та самим дієвим методом профілактики є вакцинація.

Щеплення проводиться комбінованою живою ослабленою вакциною. Проведення імунопрофілактики кору, паротиту та краснухи регламентовано Національним календарем профілактичних щеплень. Закупівля вакцини здійснюється державою за державні кошти, тому для населення вона безкоштовна. В Україні використовується вакцина імпортного виробництва «Priorix». Препарат є дієвим, якісним та безпечним. Перше щеплення проводять дітям по досягненні 12-ти місяців, наступне - в 6 років. Щоб захистити свою дитину від цих небезпечних для неї інфекцій, зверніться до свого сімейного лікаря, який, після обов`язкового огляду направить вашу дитину на щеплення. Для внутрішньопереміщених осіб не потрібно заключати новий договір, достатньо просто звернутись до лікаря за місцем вашого тимчасового проживання.

Батьки, не наражайте на небезпеку своїх дітей та дітей, які з ними контактують, не ігноруйте порадами лікарів, зробіть своїм дітям щеплення.

 

 

Помічник лікаря-епідеміолога

Камянець-Подільського районного відділу

 ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ У»

Олег ГАЦ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь