Жванецька ТГ
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вірусний гепатит А, або Хвороба Боткіна!

Дата: 02.11.2023 11:55
Кількість переглядів: 135

Фото без описуНа Вінниччині зросла кількість хворих на гепатит А: наразі лабораторно підтверджено 231 випадок захворювання. У лікарнях області розгорнули майже 500 ліжок з можливістю повністю ізолювати хворих. Також гепатит А виявили в Івано-Франківську, до обласної клінічної інфекційної лікарні госпіталізували семеро людей, з них троє – діти.

На Камянеччині спалах гепатиту А спостерігався в 2016-2017рр. За цей період було зареєстровано 81 хворого, з них захворіло 15 дітей. В подальшому спостерігалися поодинокі випадки цього захворювання. З початку 2023 року та станом на кінець жовтня випадків гепатиту А ще не реєструвалося.

Кам’янець-Подільським районним відділом ДУ «Хмельницький ЦКПХ МОЗ України» постійно проводиться моніторинг стану води що надходить до водогону на мікробіологічні, вірусологічні та фізико-хімічні показники. Планово вода досліджувалась щоквартально і за останні три роки не було виявлено жодних відхилень. Крім того двічі на рік проводиться профілактична дезінфекція криниць громадського користування в місті та районі. Власники індивідуальних криниць теж можуть провести дезінфекцію власних криниць, адже за статистикою, наймасовіші спалахи захворювання на гепатит А пов’язані з водним шляхом передачі.

Що ж це за хвороба?

Захворюваність на вірусний гепатит А має періодичність в 10 років, характерна літньо-осіння сезонність. Найбільша кількість випадків захворювань припадає на жовтень-листопад. Вхідними воротами для збудників цієї інфекції є рот, в який збудники потрапляють з водою, харчовими продуктами, через забруднені руки.

 Клінічно хвороба починає проявлятися після закінчення інкубаційного періоду, який триває від 7 до 50 днів, початок захворювання може бути по-типу ГРВІ, або ж гострої кишкової інфекції з шлунково-кишковими розладами, або ж по типу артралгічного синдрому із болями в суглобах та гіпертермією, слідом за цим темніє сеча до кольору темного пива, світліє кал. В цей період хворий найбільш заразний для оточуючих. Пізніше з’являється жовтушність склер та шкіри. В жовтяничний період хворі найчастіше починають звертатись за медичною допомогою.

Що ж треба робити, щоб не захворіти на вірусний гепатит А?

По-перше, використовуйте для пиття кип’ячену або бутильовану воду гарантованої якості – це запорука від багатьох захворювань. Не вживайте воду з водопроводу, що призначений для технічних цілей.

При споживанні напоїв у закладах громадського харчування, торгівельних точках чи з питних фонтанчиків користуйтеся особистими одноразовими стаканчиками.

Якщо Ви зібрались відпочити на природі майте з собою запас води бутильованої або охолодженої кип’яченої. Не вживайте воду із невідомих або сумнівних джерел, не використовуйте її для приготування їжі, миття рук та посуду.

Дотримання цих нескладних рекомендацій допоможе Вам уберегтись від вірусного гепатиту. Якщо ж уникнути захворювання не вдалось, не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря.

 

Лікар-епідеміолог

Камянець-Подільського районного відділу

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ У»                              Алла ГРИЦАЙ,

 Лідія ПОНОМАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь