Жванецька ТГ
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

За втручання окружної прокуратури селищна рада виконає 95 рішень судів

Дата: 15.03.2024 13:59
Кількість переглядів: 40

Питання повернення в комунальну власність незаконно отриманих земельних ділянок перебуває на особливому контролі окружної прокуратури.

Відповідно до ч. 1 ст. 121 Земельного кодексу України, громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 гектара.

У минулих роках прокуратурою виявлено численні факти неправомірного отримання земельних ділянок сільськогосподарського призначення понад встановлені законом норми. Лише на території Староушицької селищної ради прокуратурою підтверджено 95 таких випадків та заявлено відповідно 95 позовних заяв про витребування земельних ділянок в комунальну власність.

Зокрема, недобросовісні громадяни повторно зверталися до Головного управління Держгеокадастру із заявами про надання їм безоплатно у власність земельних ділянок площею по 2 га, при цьому «забували» зазначити, що своїм правом на безоплатну приватизацію земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства вони вже скористалися.

Суди у всіх випадках погоджувалися з доводами прокурора про так звану «подвійну приватизацію» та постановляли рішення про повернення вказаних земельних ділянок у комунальну власність.

Однак, враховуючи, що всі незаконно отримані земельні ділянки одразу ж відчужувалися на користь нових власників, які шляхом поділу чи об’єднання раніше сформованих земельних ділянок фактично припиняли існування первісних земельних ділянок, а рішення судів залишалися невиконаними.

За таких обставин, окружна прокуратура, у вересні 2023 року, звернулася до Господарського суду Хмельницької області з позовом про скасування в Державному реєстрі нерухомості прав власності і оренди, а також скасування в Державному земельному кадастрі 8 новоутворених земельних ділянок площею близько 500 га.

На даний час, господарський суд Хмельницької області вже завершив розгляд позовної заяви. Вимоги прокуратури задоволено в повному обсязі.

Таким чином, вказане рішення суду дозволить Староушицькій селищній раді виконати попередні судові рішення та повернути в комунальну власність незаконно отримані на її території земельні ділянки.

 

Інформація надана

Кам’янець-Подільською окружною прокуратурою


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь